Warmte nu het kouder wordt

De dagen en nachten worden nu gauw kouder. Hier een paar tips en informatie over hoe het zit met de warmte in ons huis

Stadsverwarming en kosten

Ons gebouw neemt stadsverwarming van Eneco af. Het is niet mogelijk om een contract voor een langere periode af te sluiten of van aanbieder te wisselen. Eneco stelt elk jaar het tarief vast en is daarbij gebonden aan regels van de overheid. Per 1 januari 2022 zagen we een flinke tariefstijging. Per 1 juli is wel de btw verlaagd. De prijzen voor 2023 zijn nog niet bekend. Voor meer informatie over de tarieven van Eneco zie https://www.eneco.nl/duurzame-energie/warmte-koeling/tarieven/ en https://www.eneco.nl/klantenservice/tarieven-warmte/

De regering heeft bekend gemaakt dat het prijsplafond ook voor stadsverwarming gaat gelden. Echter, op dit moment wordt nog uitgezocht hoe dit voor een collectieve aansluiting zoals in ons gebouw (“blokverwarming”) praktisch uitgevoerd kan worden. Voor meer informatie hierover zie https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond bij het kopje “Warmte”.

Wat kunnen we zelf doen?

Gelukkig zijn er ook maatregelen die we zelf kunnen nemen om ons energieverbruik laag te houden.

Deuren portieken en galerijen gesloten houden

In de koudere maanden is het verzoek om de deuren van de portieken en galerijen gesloten te houden. Zo verliezen we niet onnodig warme van de aan de hal grenzende appartementen.

Radiatoren ontluchten

In de radiatoren kan zich lucht ophopen. Deze voorkomt dat de radiator goed verwarmd. Het is aan te raden om deze regelmatig te ontluchten (vooral als er ergens in het pand onderhoud aan het verwarmingsstelsel is gepleegd waarbij lucht de leidingen binnen kan dringen). Hoe radiatoren ontlucht kunnen worden kunt u bijvoorbeeld hier lezen, exclusief de stappen voor de CV ketel die bij ons niet aanwezig is: https://www.vaillant.nl/consument/service-support/mijn-cv-ketel/verwarming-ontluchten/

Thermostaatknoppen plaatsen

Hebt u not radiatorknoppen die enkel open en dicht gaan? Dan is het misschien te overwegen om over te stappen op een thermostatische radiatorknop. Deze zorgt ervoor dat er alleen verwarmd wordt als de temperatuur beneden de ingestelde temperatuur daalt.

Er zijn verschillende smaken thermostaatknoppen. Van simpele uitvoeringen met indicaties van 1-5, tot digitale varianten met temperatuuraanduiding waar u een weekschema kunt programmeren tot de smarte knoppen met een app zodat u alles vanuit uw telefoon kunt monitoren en besturen.

Vaak kunnen de radiatorknoppen simpel door uzelf vervangen worden. Als het nog een hele oude versie betreft moet eventueel ook de afsluitkraan vervangen te worden. Hiervoor moet u een installateur inschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *